Kasko Sigortası

Motorlu karayolu araçlarınızın hasara uğraması, yanması, çalınması v.b. durumlarda, mağduriyet yaşamamanız için yapılan sigorta ürünüdür.

Kasko sigortası motorlu taşıtların birçok duruma karşı güvence altına alınmasını sağlar.

Kazalarda oluşan hasarlara ek olarak, birçok farklı hadiseden sonra ortaya çıkan zarar kasko sigortası ile telafi edilebilir. Hırsızlık, hırsızlık girişimleri, yangın, kundaklama vb. etkenlerle ortaya çıkan hasarlar, kasko tarafından karşılanan hasarların en yaygınları olarak öne çıkar. Kasko sigortası kapsam olarak oldukça genişletilebilir. Sadece motorlu taşıtlar ve karayolları ile sınırlı kalınmaz. Trafikte aracınıza zarar verme potansiyeli olan (Örn: demiryolu, tren, tramvay gibi araçlar) motorsuz taşıtlar nedeniyle oluşabilecek hasarlar da güvence altına alınmış olur.

İsteğe bağlı olarak yaptırılan kasko sigortası için vatandaşların herhangi yasal bir yükümlülüğü bulunmaz.

Kasko Sigortası Neden Yaptırılmalıdır?

Özellikle Türkiye gibi trafik kazalarının sık yaşandığı bir ülkede araç sahibi iseniz, her trafiğe çıktığınızda kaza ihtimalini düşünmelisiniz. Muhtemelen en kısa mesafelerde bile her gün birçok kazadan kıl payı kurtulduğunuz için bu ihtimali zaten aklınızdan çıkaramıyorsunuz. Trafik kazaları dışında hırsızlık, yangın veya farklı birçok dış etmene bağlı hasarların da beklenmedik anlarda başınıza gelebileceğini unutmayın.

İşte bu muhtemel senaryoların hepsini bir araya getirdiğimizde, araç sahiplerinin içini rahat ettirmenin en etkili yolu kasko sigortası yaptırmak oluyor. Zira bahsettiğimiz durumların hepsinde, aracınızın başına gelenleri maddi anlamda telafi edebilecek maddeleri, kasko poliçelerinde bulabiliyorsunuz.

Kasko Sigortası ve Zorunlu Trafik Sigortası Arasındaki Farklar Nelerdir?

Kasko sigortası herhangi bir olumsuz durumda (poliçe kapsamına göre) kendi aracınızın alacağı hasarları karşılarken, Zorunlu Trafik Sigortası ile güvenceye alınan hasar maliyetleri, üçüncü kişilere ait olanlardır. Yani zorunlu trafik sigortası ile (kusurlu bulunduğunuz takdirde) karşı tarafa vereceğiniz maddi veya bedeni hasarların telafi edilmesi amaçlanır. Yani Zorunlu Trafik Sigortası ile kendi aracınızın aldığı hasarları telafi etmek mümkün olmayacaktır.

Kasko sigortası ise kazalara ek birçok farklı durumda aracınızın aldığı hasarları karşılayacak şekilde düzenlenir.

Ayrıca Kasko sigortası yaptırmak, araç sahibinin isteğine bırakılırken Zorunlu Trafik Sigortası yaptırmak yasal bir yükümlülüktür.

Kasko Sigortası Ne Zaman Yenilenir?

Kasko poliçeleri birer yıllık geçerlilik süresiyle düzenlenir. Bu nedenle, poliçe başlangıcından bir yıl sonra yeni poliçe düzenlenmesi gerekir. Poliçede belirlenen hasarsızlık indiriminden faydalanmak için yenileme işleminin zamanında yapılması önem arz eder. Eğer yenileme süresi geçirildiyse, hasarsızlık indirimi hakkınızı kaybetmiş sayılırsınız.